Tråkigheter i Stockholmsområdet just nu!

 
Solna: https://mitti.se/nyheter/kvinnor-ofredade-hagaparken/?omrade=solna
Solnahttps://mitti.se/nyheter/overgrepp-hagaparken-garningsman/?omrade=solna
Sundbyberghttps://mitti.se/nyheter/anmarkte-nedskrapning-knivhotad/?omrade=sundbyberg
Västerhaninge: https://mitti.se/nyheter/handgranat-kastades-bostad/?omrade=hela-stockholm
 
Fyra artiklar som ni ser.
 
- Artikel ett handlar om övergrepp i Hagaparken (där Kronprinessan Viktoria bor) och en man blev gripen.
- Artikel två handlar om att det tydligen finns fler som springer runt i Hagaparken redo att göra övergrepp.
- Artikel tre handlar om att två personer blev arga när ett ungdomsgäng kasta en pantflaska på marken och det slutade med att ungdomsgänget drog till med kniv.
- Artikel fyra handlar om en handgranat som kastades in i någons bostad.
 
Jag ser gärna mer fokus på sådant här av alla i vårat land. Det är i våra parker, stadskärnor och bostadsområden detta sker!
 
 

ett äpple; hur gör du?

 
Du går runt i din lokala matbutik och vid ett tillfälle gör du så att ett äpple ramlar ner på golvet. Ett smutsigt golv där hundratals eller tusentals människor kan passerat sedan det städades sist. Vad gör du?
 
1. Du plockar upp äpplet och lägger tillbaka det bland övriga äpplen som att inget har hänt.
2. Du tar upp äpplet, lägger det i din korg, köper äpplet och slänger det när du lämnat butiken.
3. Du tar upp äpplet, lägger det i din korg, köper äpplet och rengör det när du kommer hem.
4. Du låter äpplet ligga kvar på golvet och smyger därifrån.
5. Du plockar upp äpplet, lägger det avsides och går därifrån.
6. Du går till en som arbetar på butiken och erkänner vad som hänt. Du frågar sedan vad du ska göra härnäst.
 
Utför du ett annat sjuende alternativ?
Vilket av dessa tror du är vanligast?
 
 
 

det svenska språket

 
Då och då umgås jag med en del av min umgängskrets där samtliga härstammar ifrån ett annat land än Sverige. Jag är ofta den enda i detta umgänge som inte kan deras språk. Inte alltid, men oftast sitter jag där ensam utan att kunna varken tala eller förstå ett ord.
 
Självklart pratar dessa inte 100 % sitt andra språk, men som en av dessa sa: "Hon glömmer att jag inte förstår". Detta trots att denna vet att jag inte pratar språket, att jag har ett helt annat utseende och att vi faktiskt är i Sverige.
 
Varför pratar folk överhuvudtaget ett annat språk än svenska i Sverige? Det kan vara så att personen eller personerna inte kan svenska och det är faktiskt delvis fallet i denna del av min umgängeskrets. Ibland får dom besök ifrån hemlandet där även engelska inte tillhör vanligheterna och då måste dom kommunicera på hemspråket. Vilket jag förstår och respekterar, men fortfarande.. Vi är i Sverige. Alla andra kan svenska i sammanhanget. Är det inte disrespektabelt mot mig att bara babbla på andra språket när dom vet att jag inte förstår? Varför är inte svenska det primära språket att dra sig till? Jag förstår inte riktigt det. Vi pratar om människor som är födda i Sverige eller bott här väldigt länge.
 
Samma sak tycker jag gäller i andra sammanhang. Det är vanligt att andra språk talas i resturanter mellan dom som arbetar där. Hur ofta har du inte varit på en pizzeria, beställt din pizza och sedan har det börjat babblats massa på ett annan språk. Varför? Visst kanske det finns fall då någon som arbetar inte varit länge i Sverige och omöjligt kan lärt sig språket, men oftast kan dom faktiskt svenska till en viss nivå. Varför inte försöka utveckla sin svenska istället för att automatiskt dra sig till andra språk?