Den fule, den gode och dom som gör rätt

 
https://mitti.se/nyheter/hjaltar/traffade-hjalten-raddade/?omrade=hela-stockholm
 
Har du läst denna artikel?
 
Gravid ung mamma blir attackerad när hon ska hämta barnen på dagis. Mannen har kniv och skadar henne rejält, men en annan hjälper till och kvinnan kommer därifrån levandes. Samhället omkring kvinnan visar senare kärlek och ger henne hopp i en tid som är tuff för kvinnan.
 
Läskigt (!) att en ung kvinna blir påhoppad med kniv "bara så där" dock fint att att någon ingriper och att folket omkring visar sitt stöd. Ett fel och två rätt. Hoppas hon snart kan må bra igen!
 
 
 

mannen i rött

 
Ännu en dag att åka till jobbet. Snart befann jag mig på stockholms blå linje och klockan var cirka 06:00. En yngre kille halvsov fridfullt, en annan kille såg lite bitter ut och snart dök två söta tjejer upp i vagnen. En bit längre bort satt en man i rött. Han såg svag ut och allmänt borta. När han under resan rest sig, gått runt, kommit tillbaka och betett sig allmänt konstigt hade han fått ögonen på sig, även mina. Jag tänkte "Jag kanske borde gå och hjälpa till..?", men jag tittade mer noggrant på situationen och såg något i hans hand. En stor hopfällbar kniv.
 
Jag rös till i hela kroppen. Ville därifrån snarast. Snarast!
 
En av söta tjejerna vände sig snart mot mig och sa "Han behöver nog hjälp". Jag visste inte vad jag skulle säga och gick snart av.. Vilket även mannen i rött gjorde. Han var dock så "borta" att det inte var svårt att hålla sig långt borta.
 
Väl på jobbet berättade jag allt detta för en kollega som i sin tur berättade om en tidigare vistelse på stan. En tjej satt på tunnelbanan och var inte helt med i matchen. Två killar tittade på henne som gamar. Detta skedde så tydligt att dom blev tillsagda av någon att inte röra henne. Bra av denna "någon", men det fick mig att tänka..
 
Tänk om mannen i rött endast har kniv i självförsvar? Att han mådde så dåligt att han tog upp kniven för att hålla fel folk på avstånd? Vad skulle egentligen hänt om jag försökt hjälpa honom? Hade han tänt till och börja dra kniv? Skulle han bara snällt följt med?
 
Vad ska man egentligen göra i en sådan här situation? Vad skulle du gjort?
 
 

prioritera vad du anser är viktigt

 
En bekant till mig brukar aktivera sig på Facebook genom att lägga upp mycket om vad som sker i samhället. Detta görs på ett personligt sett vilket gör att vinklingarna, humorn eller en viss poäng läggs upp på specifika sätt. Inte att det bara är en länk och "copy/paste".
 
Givetvis väljer varje person själv vad som ska beröras och inte. Inte att saker läggs upp bara för att främja andras intressen säg ett enskilt parti. Nyligen fick denna person kritik för att den inte vill gå ut med vad exakt den röstar, men vad spelar det för roll? Personen lägger upp länkar den tycker samhälllet borde prioritera. Personen är inte någon personlig reklampelare för enskilt parti eller företag.
 
Jag tycker det är uppfriskande med en person som vill skapa debatt, går ofta in i debatten och uttrycker vad den själv tänker istället för att blint förlita sig på ett parti. Vi lever i informationsåldern då det är enklare än någonsin att bilda sig en uppfattning om något. Något många inte gör av diverse anledningar. Detta är helt upp tilll var och en, men för mig är det läskigt att folk fortfarande är kvar i mentaliteten att man jämt ska tycka och stödja vad ett parti (det man röstar på) vill göra.. Även om man själv anser att dom har fel.
 
Tycker du på fullt allvar att patiet du stödjer har rätt i alla samhällsfrågor? Vad är det för parti egentligen? Samhället har många sidor därmed också politiken. Man kan och ska inte stirra sig blind på en detalj och strunta i allt annat.
 
Är ett uttalande mer eller mindre rätt baserat på vem som säger det? Om en dum människa säger världens smartaste sak. Är det inte fortfarande världens smartaste sak?