Rocky Balboa: The Best of Rocky

 
2006 var det året som sagan om Rocky Balboa fick sitt slut. Något officiellt soundtrack tillkom inte direkt, men skivan Rocky Balboa: The Best of Rocky kom istället. En samlingskiva med fåtal nya tillägg. Kanske lika bra det.. Att sexton år efter den då senaste filmen Rocky V försöka sig på ett helt nytt soundtrack skulle med stor sannolikhet bli pannkaka. Filmen handlar om nostalgi och det är just det tittaren samt lyssnaren eftersträvar.
 
Skivan är i stort alla pampiga instrumentella låtar och catchiga tränings AOR-låtar. Den enda låt jag spontant saknar är den mäktiga War ifrån Rocky IV soundtracket. Jag vet inte hur enkelt det är att få tag på dessa gamla soundtrack idag, men denna borde fylla behovet hos mer eller mindre alla. Ett genidrag är att skaparna smakfullt lagt in diverse repliker ifrån filmerna som ger ökad effekt till både nostalgieffekten efter och före en handfull av låtarna.
 
Egentligen är skivan en total njutning rakt igenom tills man når slutet. Spåren baserade på hiphop Can't Stop the Fire och It's a Fight är bland skivans sista spår. Två patetiska försök att tillfredställa en annan typ av publik. Nu kanske ni spanat in mer på denna blogg och ser att jag mest lyssnar på Deep Purple, Jeff Beck samt Blue Öyster Cult - Vilket stämmer, men jag kan uppskatta en bra hiphoplåt. Dessa är dock inte det. Dom här låtarna förstör stämningen på skivan och tillför absolut ingenting.
 
Mitt emelllan Can't Stop the Fire och It's a Fight finns däremot något intressant. Låten Overture. En lång mix mellan alla möjliga spår och andra nya delar. En låt som vore ett perfekt avslut på skivan. Tyvärr kommer It's a Fight efteråt samt en onödig version remix av Gonna Fly Now!
 
Utöver skivans två främsta inriktningar, pampiga instrumentella och catchiga AOR, hittar vi James Browns Living in America och världens sorgsna låt - Mickey. Vilket är välkomna udda uppstickare i det övriga havet av låtar.
 
Av någon anledning har jag börjat köpa många skivor. Både nytt och begagnat. Det här måste vara ett av dom bästa guldkornen på länge. Det kan dessutom vara ett av dom bästa albumen för träning som gjorts.