Alzheimers Sjukdom: "Ska du med hem?"

Du sitter med en familjemedlem, vän eller patient som lider utav Alzheimers sjukdom och vid tillfälle frågar denna om du ska med hem. Du ser fundersam ut och svarar "... Men vi är hemma". Du möts av ett "jaha".. Sedan fortsätter allt som vanligt. Det låter väl inte särskilt farligt? Det är det inte, men tänk om scenariot varit enligt detta.
 
Detta: Tänk om du svarar ".. Men vi är hemma" och personen blir aggressiv, insisterar på att ni inte alls är hemma. Börjar argumentera emot, ställer sig upp och börjar röra sig. Då blir det genast mindre trevligt. Ska du ta ett bråk på plats? Ska du släppa ut en sjuk person ensam som ska till något "hemma" (vilket inte existerar)? Går du själv ut på en promenad med den sjuke tills den kommer på andra tankar, eller vad gör du?
 
Jag ska inte sitta och låtsas veta exakt vad som händer i huvudet på en person med Alzheimers sjukdom, men ifrån säker källa har jag fått höra att en person med sjukdomen aldrig kommer förstå att den är sjuk.
 
Att personen aldrig kommer förstå att den är sjuk gör läget svårare för omgivningen.
 
// Georg Van Halen

Hundraåringen som klev genom fönstret och försvann (2013) & Kvinnan i rummet (2013)

Hundraåringen som klev genom fönstret och försvann (2013) | Betyg: 3,5 / 5
Le Commentar: Som film känns denna påkostad och amerikanserat på ett oväntat positivt sätt. Klippningen (vilket det sker mycket utav) är bättre gjord än i många amerikanska filmer. Filmen påminner en del om Forrest Gump och just den delen lyckas bra. Humorn i filmen svejjar dock.. Det finns många smått roliga saker däremot fastnar annat i den svenska typiska "Göta kanal"-humorn med överspel. Inget som imponerar på mig. Kul att Varanteaterns David Wiberg ingick i filmen däremot. Ser gärna mer utav Varanteaterns folk i svenska produktioner. Allt som allt en oväntat bra film som åker på i snabbt tempo utan att fastna för länge i någon scen. 
 
Kvinnan i rummet (2013) | Betyg: 3,5 / 5
Kommentarer: En dansk Beck / Wallander / Johan Falk där filmskaparna själva berättar att dom försökte skapa en annan ton i filmen än nämnda. Vilket dom lyckas med även fast mycket är ganska likt liknande filmer fick jag ett annat intryck. Stort plus för det. Filmen jobbar dessutom i två olika skikt och detta var väldigt bra gjort. Så... Trots en del klichér tycker jag det här är en film bättre än många av sin jämlikar och jag är intresserad över att se efterföljarna (vilket det i sann dektektiv anda givetivs finns). Varning: Den är mestadels på danska. Hahah.
 
Summa Summarum: Skandianvisk film är inte så dum ändå!
 
// Georg Van Halen

Resurrection

 
Låt: Resurrection.
Artist: Brian May.
Album: Back to the Light.
 
// Georg Van Halen