GeorgVanHalen tycker till om.. Pink Floyd

Which one is Pink?
 
Pink Floyd är, antagligen, det mest framgångsrika bandet någonsin utan något kommersiellt support (åtminstone under största delen av bandets aktiva karriär). Det ska de ha stor credd för. Credden gör dock att arméer av fans höjer bandet till skyarna på ett sätt som bör ifrågasättas. Likt ett fåtal andra band (exempelvis The Beatles) "får" man inte säga något negativt om Pink Floyd. Då är man "för dum för att förstå storheten".. En åsikt jag tycker är idiotisk oavsett vilket band det gäller.
 
Detta är inget intakt band utan haft flera uppställningar av medlemmar speciellt efter Roger Waters tog över föreställningen och bandet splittades. Detta innebär även kvalitetsskillnader. Höga berg och djupa dalar är ett passande uttryck, enligt mig. Man kan inte frånse att låtar som Comfortably Numb, Dogs, Time och High Hopes är fantastisk musik. Speciellt om den är framställd på korrekt sätt live, men är verkligen allt lika bra? Knappast... Seamus, Cluster One, One the Run.. Påstår inte att det är dåliga låtar, men det finns mycket bättre musik. Både av bandet själva och många andra.
 
Bandet utmanade sig själva och likt andra bra progressiva band har du hjälpt många att upptäcka vart musik kan gå. Allt behöver inte vara 3-4 minuters välsktrukturerade låtar med catchiga refränger. Bra musik kan göras på många olika sätt och att dra in andra ämnen än kärlek och popularitet kan få folk att tänka till. Detaljrikedomen i många låtar är svårslaget. Man kan lyssna på många låtar om och om och om igen för att efter en lång tid ändå upptäcka något "nytt" eller att man förstår något som ger verket en ny innebörd. Vilket alltid är positivt och det är antagligen därför musik som egentligen är "smal" har nått en ut till många människor.
 
Marooned, A Pillow of Winds och Summer '68 är relativt okända verk som kan rekommenderas från mig om man kanske hört de kända spåren, men inte riktigt hittat annat av bandet som attraherar. För att låta lika pretentiös som de fans som dumförklarar kritiker måste jag dock flika in med att Pink Floyd inte är ett bra band att starta ens resa in i klassisk rock med. Det tog tid för mig att "förstå" bandet och hade antagligen avfärdat de om jag gått direkt från Green Day, Linkin Park och Whitesnake till att höra detta band kallat Pink Floyd. Dessutom skulle jag klassa bandet som ett mer moget / vuxet alternativ än många av deras kollegor.. På gott och ont. Inte direkt bästa musiken att ha sin första fest till eller ha i bakgrunden till sin första puss, men desto bättre att ha när livet går vidare och tankegångarna hos en, förhoppningsvis, blir mer komplicerade.
 
// Now What !? - GeorgVanHalen