Konfrontation- och konflikthantering i skolan? Ja, tack.

Göra kullerbytor efter att stått på ett led.
Hoppa på plintar.
KillerBoll.
...
 
Så mycket onödigt skit som sker i gympasalar runt om vårt land. Varför inte lära ut något som faktist.. bam bam bam.. kan komma till nytta i livet? I allas liv.
 
Precis så.
 
Mobbning sker konstant och tack vare vårt kära internet har det nu övergått mycket till nätmobbning. Samtidigt går det inte att lita på "Svensson" när man går runt på landets gator. Hamnar man i hjärtstillestånd är det många som inte ens vågar gå fram och se vad som hänt. Blir det slagsmål drar folk sig undan utan att ens ringa 112.
 
Vad mer kan man säga? Vi är alla ensamma och vi har endast tur om en normalt funtat person dyker upp på rätt plats, vid rätt tillfälle och hjälper oss.
 
Varför inte införa konfrontations och konflikthantering, både teoretiskt och fysisk, på bl.a. skolans gymnastiktimmar eller är "hoppa på plintar"-minutrarna för viktiga att hoppa över (pun intended). 
 
Jag menar.
 
Om man i tidig ålder lär barn vad de kan göra ifall en klasskompis ser ut att må dåligt, blir trakasserad (mobbad) eller får en astmaattack på skolgården. Givetvis ska man lägga konflikthanteringen på en nivå lämpad för barnen. Men återkommer ämnet då och då under alla skolår kan jag tänka mig att ungdomen som tar studenten vacker dag kan eller vågar göra det lilla minsta (eller mer). Stanna upp om de ser ett parbråk på stan, ringa 112 ifall det någon blir misshandlad, stödja en nätmobbad klasskompis och se till att den får sig åtminstone "en osynlig kompis" som går mot mobbarna.
 
Bara en tanke, men vad är ett samhälle med mer civilkurage gentemot en kullebyta?
 
// Utan nostalgi har vi ingenting - GeorgVanHalen

Kommentarer:

1 Hörni!:

Jag håller med dig, fram för mer kunskap som man har nytta av i livet. Många förskolor är duktiga på konflikthantering och säkert många lärare för äldre barn också, men det borde finnas på schemat och tas på större allvar.

Svar: Gympan. Livskunskapen. Hemkunskapen. Bara någon timme eller halvtimme då och då. En timme i månaden under hela skolgången? Det är inte mycket att begära och kommer nog ge rätt fina resultat !
Georg

2 Tess:

Håller verkligen med! Det behövs mer civilkurage!

3 Hanna:

Med tanke på att ett stort folkhälsoproblem är att alldeles för få tränar och alldeles för många äter fel mat så är gymnastik ingenting som bör dras ner på - snarare tvärt om. Förutom det så är hoppa över plintar övningarna och killerboll där som unga lär sig koordinera sin kropp, balanssinne och andra vettiga sinnen kring hur du styr din kropp. Det är också en annan typ av socialt umgänge än det vanliga i bänkmiljö vilket också utvecklar det sociala hos barnen.

Att lägga till en del i utbildningen där moralfrågor diskuteras och på lämpliga sätt utövas för att också skapa ett muskelminne låter vettigt, men inte på bekostnad av gymnastiken!

Ha det fint :)

Kommentera här: