Seinology

Seinology (The Sociology of Seinfeld) skriven av Tim Delaney, 2006. Är en bok på snäppet mindre än 300 sidor. Boken ser ut som på bilden nedan och den var bättre än vad min posering på bilden medger.

                    

Boken ger som namnet visar en sociologisk vinkel på TV-serien Seinfeld. Jag som sett alla avsnitt, gått en kurs i Sociologi hösten 2006 och sett de flesta avsnitten åtskilda gånger känner igen alla scenarion och blev därför inte överaskad över hur många udda vardagssituationer och notiser som Seinfeld verkligen tar upp.

Det finns många "komedier" men endast ett fåtal som tillför något. Komedier där alltid (eller det mesta) klickar, idéerna, skådespelarna, miljöerna och relationerna. Jag vågar påstå att Seinfeld är den smartaste av dem alla.

En annan av topp komedierna "Friends (Vänner)", har helt andra styrkor än Seinfeld. Vänner tar betydligt större tyngd i relationerna mellan karaktärerna och referenser till tidigare avsnitt, vilket ger en känsla av att dom verkligen är "vänner" sedan är humorn något som läggs in för att det ska förbli en komedi, inte en såpopera.

Seinfeld avsnitt bygger alltid kring ett scenario eller flera scenarion. Smarta och vältänkta scenarion som oftast inte tagits upp i andra komedier tidigare. Det smarta är att det är små scenarion de flesta känner igen sig i men samtidigt utvecklade till hela avsnitt utan att det blir tråkigt eller tjatigt (vilket många andra komedier kan bli). Boken är inte mycket sämre, den blandar sociologiska idéer och fakta ihop med olika händelser ifrån serien utan att göra det hela oseriöst eller förstöra det komiska. I slutet av boken finns en referenslista på vad boken har tagit upp ifrån serien och samtliga avsnitt (180 stycken) nämns på ett sätt eller annat och många av dem flera gånger.

Har man ett visst intresse för Seinfeld och vill bli lite mer allmänbildad borde man åtminstone ge denna bok en chans.

/ GeorgVanHalen

Dagens låt:
Foo Fighters - For All the Cows

100 kronor för mycket

"titta vilken gentleman...mycket trevligare än min fru" sa han, om mig. Det var en man på ICA som bar på mycket och tappade två piroger. Två piroger jag plockade upp åt honom.

Nog om det.

Igårkväll var jag ute med en hel drös av kurskamrater på söder och tog en öl eller två och delade något skratt. När jag kom hem hittade jag till min förvåning mer pengar än väntat i min plånbok. Skönt värre, men det fick mig och tänka på hur otroligt onödig inträdesavgiften på egentligen är "krogar" är. Antingen tar gästen med sig kort eller en bestämd summa pengar (den senare förväntad att ta slut). VARFÖR måste det finns inträdesavgift? pengarna kommer ändå gå på alkohol och gästen kommer känna sig nöjdare med kvällen oavsett hur den slutar...Speciellt när en stor krets av dem som går på krogen, studenter, inte har särskilt gott om pengar. Sluta med sådana fasoner, nästan inget annat land har den kostnaden, varför ska vi?

100 kronor är 100 kronor för mycket.

/ GeorgVanHalen

Dagens låt:
Thin Lizzy - We Will Be Strong

Birthday Boy

23 år är man nu. Med en handfull av nya presenter är jag redo att än engång möta verkligheten.
Men vad vore en födelsedag utan att göra "En Björn" ? :)
        
                     

/ GeorgVanHalen

Dagens låt:
Danko Jones - Play the Blues